Panoraama mainos

keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Saaristolaisnappeja (leivottu ilman hiivaa)

Näissä saaristolaisnapeissa on käytetty taikinajuurta eikä yhtään hiivaa.Jos taas haluaa näistä sämpylöistä isompia ja kohonneempia niin hiivaa voi lisätä ihan pienen nokareen,mutta näiden tuotteiden luonteeseen kuuluu olla kyllä hieman tanakampaa syötävää.
Taikina juuri on tehty tähän niin,että kulhoon on laitettu 1 dl vettä ja 1 dl ruisjauhoja ja 1 dl vehnäjauhoja.Annettu olla seuraavaan päivään huoneenlämmössä kelmulla peitettynä.
Seuraavana päivänä siihen on taas lisätty 1 dl vettä ja 1½ dl ruisjauhoja ja taas jätetty vuorokaudeksi lämpöiseen.
Vielä kolmantena päivänä tehdään sama lisäys ja annettu seistä huoneenlämmössä päivä.Sitten juuri siirretään jääkaappiin ja otetaan tarpeentullen käyttöön tai laitetaan pakastimeen.Itse olen pitänyt tämän juuren jääkaapissa ja ruokkinut sitä kerran viikossa samalla reseptillä eli 1 dl vettä ja 1½ dl ruisjauhoja ja kirjoittanut paperin taikinajuurikulhon päälle milloin taikinaa on ruokittu.Ei todellakaan ole kiireisen immeisen juttu mutta täytyy sanoa että se on mukavaa kun saa omaa leipää ja ei turhat hiivat pääse turvottamaan.
Kun haluan leipoa juuresta leipää tai sämpylöitä,otan osan juuresta käyttöön ja teen siitä raskin niin kuin tässä saaristolaisnapissa eli...

Raskiin:
2 dl taikinajuurta
1 dl maltaita + 2 dl kuumaa vettä

-eli liotan maltaita hetken kuumassa vedessä ja sekoitan sen sitten juureen huoneenlämpöisenä.
Annan olla seuraavaan päivään huoneenlämmössä kelmulla peitettynä.

Seuraavana päivänä teen taikinan eli lisään siihen loput tarveaineet

3 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
½ dl siirappia
1½ tl suolaa
1 appelsiinin raastettu kuori

-Aineet lisätään raskiin ja annetaan kohota huoneenlämmössä.Hiivaa voi laittaa hieman jos haluaa että taikina kohoaa kunnolla.Leivotaan sämpylöiksi tai laitetaan muottiin kohoamaan.Itse nopeutin kohoamista laittamalla sämpylät uuniin hyvin miedolle lämmölle.Tässä kohtaa ei voi sanoa että anna kohota kaksinkertaiseksi kun tämä taikina ei sitä tee mutta kohoaa se jonkin verran ja huomaat kohoamisen hyvin kun pintaan tekee muutaman viillon.
Paistettiin 200-asteessa noin 20 minuuttia ja käytin uunin alaosassa pientä vesiastiaa jotta pinta tulisi rapeaksi.

-

Ei kommentteja: