Panoraama mainos

lauantai 7. kesäkuuta 2014

Kauraleipä


Kauraleipä.
 Helppo ja hyvä leipä.Ja tämä kohosikin todella hienosti,vähintään tuplasi kokonsa leivonta vaiheesta ja hiivaa oli käytetty vain puoli pussia.Mutta olikin helppo saada leivät kohotettua kun keittiössä oli ihan yhtä hellettä kuin ulkonakin.Ja tähän  leipään voi käyttää pohjana myös yli jääneet kaurapuurot jos on jäänyt yli ja tarkka emäntähän käyttää sen hyväkseen.


 Tein ensin alkuun seoksen jossa oli 5 dl huoneenlämpöistä vettä,sekoitin joukkoon 4 dl kaurahiutaleita,2 tl suolaa,1 rkl siirappia ja puolikkaan pussin hiivaa.Annoin seoksen olla huoneenlämmössä rauhassa ihan useamman tunnin ja sekoittelin välillä ohimennessäni jotta näkisin käykö taikina hyvin.Ja kuvassahan se pulputtaakin ihan hienosti.Tämän vaiheen kun tekee vaikka aamulla,voi iltapäivällä tai työpäivän jälkeen jo leipoa leiväksi.

 Kun taikina oli muutaman tunnin pulputtanut itsekseen,lisäsin joukkoon n.5-6 dl vehnäjauhoja ja alustin hyvin jotta sain aikaan hyvän sitkon.Leivoin leiväksi ja tein pintaan samantien muutaman viillon.
Tästä leivästä ainakin näkee hyvin million se on kohonnut tarpeeksi kun viillot levenevät huomattavasti kohotus vaiheessa.Leivän pinnalle kannattaa ripottaa vehnäjauhoja ennen viiltojen tekoa,pinnasta tulee kaunis paiston jälkeen.

Ja tuossahan se onkin sitten jo innostunut kohoamaan täyteen mittaansa.Ja ei kun uuniin ja paistoin 200-asteessa n.40-minuuttia tai kunnes leipä kumisee kun pohjasta koputtaa.Laitoin muuten uunin pohjalle pienen metallisen kupin jossa oli hiemen vettä jotta leipä saa hyvän ja rapean pinnan.

Ei kommentteja: