Panoraama mainos

torstai 24. joulukuuta 2015

Jo Jouluna joutui isäntäkin emännäksi

Emäntäihmisen työkiireet olivat niin laajat juuri ennen Joulua, että jouluruuat uhkasivat jäädä tekemättä. Koska en alentunut syömään kaupan  valmislaatikoita, jäi ainoaksi vaihtoehdoksi tehdä laatikot itse, vaikken niitä koskaan olekaan tehnyt. Joutavampana päätin siis ottaa haasteen vastaan.

Onneksi porkkana-, lanttu- ja imelletyn perunalaatikon teko-ohjeet löytyivät helposti. Emäntä oli jo viime Jouluna kirjannut ohjeet ylös. Niinpä tulostin ne hyvissä ajoin itselleni. Varsinainen hommiin ryhtyminen tapahtui aatonaatonaattoiltana. Tosin vasta myöhään klo 21 jälkeen. Sitä ennen piti käydä marketissa ostamassa raaka-aineet ruokiin.

Emäntä auttoi sen verran, että laittoi tulelle kattilallisen porkkanoita ja riisipuuron. Itse otin 10 litran kattilan ja pesin sen täyteen jauhoisia rosamunda-perunoita. Koska perunat olivat varsin kookkaita keittäminen kesti toista tuntia. Sillaikaa porkkanat kypsyivät, joten survoin ne muusiksi. Muusiin sekoitin riisipuuroa sopivalta näyttävän määrän. Kun mausteetkin oli mukana, niin kaadoin sekoituksen pariin vuokaan. Jätin vuoat jäähtymään.

Joskus 11:sta maissa perunat oli kypsyneet. Huusin perunoiden kuorintaan avukseni perheen tyttären. Emäntä oli jo nukkumassa, jotta jaksaisi vielä seuraavan työpäivän. Tai nukkui ja nukkui, sillä naurunremakka paljasti hänen kuuntelevan jutteluamme. Päätimme siis käyttää kahvelia ja veistä kuorintaan, sillä haarukassa perunat tuntuivat liian kuumilta :)

Kuorintaurakan jälkeen jäi yksikseni survomaan perunoita kattilassa muusiksi. Lisäsin lopulta vehnäjauhoja joukkoon ja survomista. Hartiat meinasi mennä moisessa leikissä. Lopulta sain tarpeekseni ja asetin kattilan sähköuuniin. Uunin olin lämmittänyt 50-asteiseksi. Taisi olla jo puoli 1, kun vihdoin pääsin minäkin nukkumaan.

Aamulla heräsin joskus 8 maissa. Herääminen tapahtui normaalein rituaalein eli hitaasti kahvikupposta siemaillen. Samalla mietin, että uunihan taitaa olla kovalla käytöllä lähimmän vuorokauden aikana. Niinpä laadin itselleni oikein uunin käyttölistan:

Perunalaatikot      (päivällä, paistoaika 3 tuntia)
Lanttulaatikot       (päivällä, paistoaika 2 tuntia)
Kinkku                (yöllä, paistoaika 8 tuntia)
Porkkanalaatikot (kinkun jälkilämmössä, paistoaika 2 tuntia)
Uunipuuro           (juuri ennen Joulurauhan julistamista Turun tuomiokirkolla, paistoaika 1 tunti)

Klo 9 olin valmis toimeen. Homma karahti samantien punaiseen maitoon. Sitähän oli kulunut eilisiltana riisipuuroon. Niinpä totesin, ettei maito riitä millään perunalaatikkoon, sen verran paljon perunalaatikkoa oli tulossa. Oli siis pakko käväistä autolla lähikaupassa, vaikka keli olikin hieman sumuinen vielä. Palasin 2 punaisen maitolitran kanssa. Pääsin vihdoin alkuun hommissa. Sotkin peruna-vehnäjauhoseokseen voit, maidot ja suolan. Tuntui, että ohjeen pyytämä maito oli aivan liiallinen. Mutta kun kärsivällisesti sekoittelin, maito vain jotenkin upposi sötkötykseen muuttamatta sitä litkuksi.

Lopulta kaadoin perunaseoksen vuokiin. Yllättäen vuokia meni 5 kappaletta. En uskaltanut täyttää niitä ihan piripintaan, jotta vuokiin jäi kiehuntavaraa uunissa. Seuraava ongelma olikin miten saan paistettua noin ison määrän. Päätin paistaa kahdessa tasossa eli 4 vuoallista samalla kertaa. Onneksi tajusin vaihtaa paiston puolivälissä ylä- ja alatasojen vuokia keskenään. Ylätasolla perunalaatikot olivat jo varsin ruskeita pinnaltaan. Vastaavasti alatason vuoat näyttivät edelleen varsin raaoilta. Kolmen tunnin paiston jälkeen kaikki 4 perunalaatikkoa näyttivät kuitenkin herkullisen kypsiltä, joten nostin ne varovasti jäähtymään pöydälle.

Laitoin tilalle viidennen perunalaatikon ja 2 lanttulaatikkovuokaa. Lanttulaatikot olin valmistellut perunalaatikoiden paistuessa uunissa. Lanttusoseen olin tuonut eilisiltana äidiltäni. Se oli pakaste, joten se oli onneksi sulanut yön aikana huoneenlämmössä. Lisäilin voin, kananmunat ja muut mausteet tulostamani ohjeen mukaan. Se oli helppoa kuin heinänteko, kiitos hyvän reseptin.

Peruna- ja lanttulaatikoita voi lämmittää samalla kertaa, sillä molemmat vaativat 175-asteisen uunin. Ohjeen mukaan lanttuloota pitää kuitenkin ottaa uunista pois jo 2 tunnin kuluttua. Perunalaatikko vaatii sentään 3 tuntia paistoa.

Toisen laatikkoerän paistuessa ehdin käymään ruokakaupassa viime hetken ostoksilla. Muistin myös asentaa joulukuusen jalkaansa odottamaan sisääntuontia.

Illalla uskalsimme koemaistaa perunalaatikkoa. Meitä oli 4 maistajaa. Kukaan ei moittinut tuotosta huonoksi, joten jännityksellä jään odottamaan jouluaaton jouluateriaa. Silloin saan lopullisen arvosanan isäntämiehen kokkailulle.

Illan lopuksi noin klo 23 laitoin vihdoin uuniin koko Joulun tärkeimmän juhlakalun eli 8 ja ½ -kiloisen juhlakinkun potkan kera. Jätin potsin hiljaa kypsymään ja menin nukkumaan. Täsmälleen klo 7 sähköuuni herätti emännän ja minutkin. Kinkku oli valmis nostettavaksi jäähtymään. Koska nukutti vielä vietävästi pötköttelin vielä pari tuntia ja vasta sen jälkeen vein kinkun ulos. Siellä laskin paistorasvat ämpäriin ja jätin ämpärin kuusen juurelle jämähtämään.

Emäntä oli tänään kotona, joten hän laittoi joulupuuron uuniin tulemaan aivan miettimäni aikataulun mukaisesti. Klo 12 syötiin puuro hyvällä ruokahalulla Porilaisten marssia telkkarista kuunnellen.

Olo on nyt helpottunut. Jouluruuat valmistuivat sittenkin ajoissa. Maukas Joulu alkakoon kaikille!

Ei kommentteja: