Panoraama mainos

sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Mademuhennos ilman matikkaa

Tein vuosi sitten mademuhennosta virallisen ohjeen mukaisesti. Hommaan tuhraantui koko päivä alkaen aikaisesta mateen pyydystyksestä Prisman kalatiskiltä. Seuraavaksi sormeni paleltuivat madetta nylkiessä.

Niinpä ajattelin kokeilla herkullisen muhennoksen tekemistä valmiiksi nyljetystä kalasta. Sainkin haaviini pari Alaskanseiti-pakettia Citymarketin pakastehyllystä. Ne olivat huomattavasti halvempia kuin aito made, ja mikä parasta, ne olivat jo valmiiksi ruodottomia.


Seuraavaksi katselin viime vuonna tekemääni mademuhennosohjetta.


Ohjeen perusteella ryhmittelin työvaiheet itseäni varten


  1. tee keitinliemi “matikalle” ja keitä kala
  2. kuori perunat ja porkkanat odottamaan keittämistä
  3. tee muhennosliemi
  4. laita keitetty kala lämpiämään muhennosliemeen
  5. keitä perunat ja porkkanat
  6. kata pöytä


Aloitin hommat noin klo 13:30 pilkkomalla sipulin ja tekemällä keitinliemen. Kiehautin liemen ja sitten heitin sekaan jäisenä 2 x 400g Alaskanseitiä. Annoin kalan kiehua liemessä noin 20 minuuttia. Sitten nostin kalat lautaselle jäähtymään. Siivilöin 1,6 litraa lientä jäähtymään tulevaa käyttöä varten.


Seuraavaksi kuorin perunat ja porkkanat ja laitoin ne kattilaan. Lisäsin keittovedet. Tässä vaiheessa pidin luovan tauon hommasta.


Syöntiajan lähestyessä jatkoin hommia. Otin keitinliemen esiin taas. Suurustin sen 10 ruokalusikallisella vaaleaa Maizenaa. Sen jälkeen heitin joukkoon kermat, silputut tillit ja suolaa tietysti. Kun liemi alkoi taas kuplia, lisäsin joukkoon kalat. Paloittelin ne käsissäni sopivan kokoisiksi syötäviksi paloiksi. Annoin liemen ruplatella kaloineen oman aikansa samalla, kun keittelin perunoita ja porkkanoita.


Klo 16:25 olin kattanut pöydän ja kutsuin kultani syömään. Leiväksi tarjosin hapankorppua margariinin kera.


Oma arvioni tästä mademuhennoksesta ilman matikkaa on, että kalan liha on hieman kovempaa kuin aito made. Mutta ei se niin paljon huonompaa ollut, että kannattaisi perinteisin menoin ostaa hintava made, nylkeä se ja vielä palelluttaa sormensa kaupan päälle.
Ei kommentteja: